Mennyi borravalót adjunk Ázsiában?

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Mennyi borravalót adjunk Ázsiában?

Feltöltve: 2012-08-10

A különböző kultúrák találkozása gyakran félreértéseket szül. A turisták baklövéseiből persze nem származnak diplomáciai bonyodalmak, de kínos helyzetbe kerülhet az, aki nem tudja, hol szokás borravalót adni. Nagyon nagyok ugyanis a különbségek.

Vannak olyan ázsiai országok, ahol a vendég után rohannak, ha otthagy egy kis pénzt az étteremben, hogy visszaadják neki, máshol pedig elvárják a kisebb összegeket. Az egyik nagy bankkártyakibocsátó hétezer embert kérdezett meg világszerte arról, hogy szoktak-e borravalót adni ázsiai országokban.

Nagyon nagy a szórás

Thaiföldön a bárokba és éttermekbe járók 89 százaléka ad borravalót, míg Japánban mindössze a 3 százalékuk. Mark Hiratsuka elmagyarázta, miért van ez így: „Borravalót adni itt egyszerűen nem része a kultúrának. Kifizeted a szolgáltatás árát, becsukod a pénztárcádat, és kész.” Azt is hozzáteszi, hogy a szervízdíj be van építve a számlába, és ha valaki pluszban fizet, az azt jelenti, hogy nem volt megelégedve az élménnyel. Az elégedettséget pedig többször ismételt meghajlással lehet kifejezni. Thaiföldön pont a fordítottja igaz: a borravaló olyan természetes a helyiek számára, mint az ételek látványos tálalása.
A másik két ország, ahol a legtöbben adnak borravalót, Thaiföld után a Fülöp-szigetek (75 százalék) és Hong Kong (71 százalék). Az utolsók között, Japán előtt Dél-Korea (13 százalék) és Tajvan (17 százalék) található. A kutatás rámutatott, mennyire nem egyformák az ázsiai-csendes óceániai országok. A férfiak állítólag többször adnak borravalót, mint a nők, kivéve Indonéziát, a Fülöp-szigeteket és Szingapúrt. Ezt talán az magyarázza, hogy a nők sokkal inkább odafigyelnek a pénzre, mint a férfiak.

A vendégek ekkora része ad borravalót Ázsia és Óceánia országaiban:

1. Thaiföld – 89 százalék
2. Fülöp-szigetek – 75 százalék
3. Hong Kong – 71 százalék
4. India – 61 százalék
5. Ausztrália – 55 százalék
6. Malajzia – 40 százalék
7. Indonézia – 40 százalék
8. Szingapúr – 33 százalék
9. Vietnám – 30 százalék
10. Kína – 28 százalék
11. Új-Zéland – 20 százalék
12. Tajvan – 17 százalék
13. Dél-Korea – 13 százalék
14. Japán – 3 százalék

Ha már adunk, mennyit?

A borravaló nagysága Ázsiában a szálloda vagy az étterem színvonalától függ, de általában sokkal kisebb az USA-ban elvárt 15-20 százaléknál. Nem várják el turistaszállókban, utcai árusoknál vagy helyi étkezdékben. A négy – és ötcsillagos szállodákban más a helyzet. A több pénzzel rendelkező nyugati turisták itt kialakították a borravaló iránti igényt. Ha valaki egy hétig vagy hosszabb ideig marad, az első napokban adott nagylelkű összeg jobb kiszolgálást biztosít a hátralévő időre. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a 10 százalékos szervizdíj, amit hozzáadnak a számlához a vendéglátóhelyeken, leggyakrabban a tulajdonos zsebébe vándorol. Ha elégedett a szolgáltatással, ezen felül is adjon pénzt a személyzetnek!
Taxiknál valószínűleg nem fog panaszkodni a sofőr, ha a viteldíjat felfelé kerekítjük. Van azonban egy alapszabály: beszállás előtt meg kell kérdezni, taxiórával megy-e a autó – ha nem, előre meg kell állapodni a viteldíjról, különben kellemetlen meglepetés érheti a zöldfülű utazót.

Kína más eset

Aki Kínába utazik, annak nem kell aggódnia a borravaló miatt. Nem várják el sem az éttermekben, sem a spa-kban, sem a taxikban, sem a szépségszalonokban. Néhány nagyobb hotelben, ahol sok külföldi vendég megfordul, elképzelhető viszont, hogy a személyzet már hozzá van szokva.
Borravalót adni azonban itt sem kötelező, már csak azért sem, mert pont a nagyobb szállodákban és néhány étteremben eleve hozzáadják a 15 százalékos szervizdíjat a számla összegéhez. Ha valaki mégis a személyzetnek adná a visszajáró egy részét, ne lepődjön meg, ha a pincér zavarba jön, és megpróbálja visszautasítani a pénzt. Szervezett túrák esetén megint más a helyzet. Általában az idegenvezetőnek és a sofőrnek adnak egy bizonyos összeget naponta, az idegenvezetőnek többet.

Mekkora legyen a borravaló?

A China Odyssey Tours munkatársa a következő tanácsot adta: „Ha a csoport 2-4 tagból áll, adjanak körülbelül 10 dollárt az idegenvezetőnek, és 5 dollárt a sofőrnek, akkor magasabb színvonalú ellátásban részesülnek.
A pénzt sokszor már az út elején átadják, de az is megszokott, hogy ez akkor történik meg, amikor az idegenvezető búcsút vesz a csoporttól.” Ha valaki segíteni akar a helyieknek, akkor mondja el, mi tetszett, és mi nem. A legtöbbjük mindent megtesz a vendégekért, és hálás, ha megtudhatja, hogyan lehetne még jobb. Természetesen nem kell borravalót adnia, ha ez ellenkezik az elveivel, vagy ha úgy gondolja, hogy az idegenvezető vagy a sofőr különösen rossz volt. Ezt tanácsos a túra szervezőjénél is szóvá tenni, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. Előfordulhat, hogy városnézésre vagy bevásárlástúrára fizet be a helyszínen. Mivel a díjat közvetlenül az idegenvezetőnek fizeti, és itt nincs közvetítő, szabadon eldöntheti, ad-e borravalót, vagy nem.

(Forrás: goasia)