Szent István Ház - Kalocsa

látnivalók Kalocsán

Szent István Ház - Kalocsa

A Szent István király út 6. sz. alatti földszintes épület kanonoki lakóház volt. Az épület pincéje középkori eredetű, feltehetően az épület helyén állhatott a középkorban az a kápolna vagy templom, melynek altemploma a ház pincéje, ahol az épület átalakításakor, 1989-ben kelta település (i. sz. 3. század) maradványai kerültek elő.

A kápolna (templom) és az altemplom valószínűleg a 16-17. században Kalocsán működő ferences szerzetesek kolostorához tartozott. A kolostor pusztulásának pontos ideje ismeretlen. A ma álló klasszicista épület 1835-ben épült. Nevét egyik lakójáról, Huber Lipót (1861-1946) kanonok hittudományi főiskolai tanárról kapta, aki a kalocsai nagyszemináriumban a bibliai tárgyakat és a héber nyelvet tanította. Az egyházi ingatlanok államosítása után az épület sokáig lakóházként szolgált.

Az 1989-es átalakítás után a ház udvari részében a Múzeum Söröző, majd a Korona Söröző (jelenleg szünetel) működött. A Korona Tours utazási iroda az épület utcai szárnyában, padlásán a Paprika Múzeum kapott helyet. 1992 decemberében az épület visszakerült a katolikus egyház tulajdonába és a Szent István Ház nevet kapta. Az épületen tábla jelzi az épület műemlék voltát.

Település ismertető
  • Kalocsa

    Kalocsa Budapesttől délre, 110 km-re található, a Kalocsai Sárközben, az Alföldön. Bács-Kiskun megye nyugati te...

Kalocsai és környéki programok

Szállások Kalocsánés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu